Până nu demult, ouăle aveau o reputaţie nu tocmai bună şi cu toţii ştiam că nu avem voie să consumăm mai mult de 2-3 ouă pe săptămână. Toate acestea din cauză că un ou conţine circa 210mg de colesterol, iar Asociaţia Americană de Boli Cardiovasculare a implementat o recomandare de doar 300mg/zi de colesterol, aşadar acestea nu prea îşi puteau face loc într-o dietă. În mai multe studii mai recente s-a arătat că prezenţa colesterolului din ouă ar avea un efect mic asupra colesterolului seric pentru majoritatea populaţiei mai ales în combinaţie cu o dietă echilibrată cu conţinut scăzut de grăsimi saturate.
Încă nu este clar dacă colesterolul alimentar pe care îl consumăm îl afectează pe cel seric, pentru că majoritatea colesterolului este produs în ficat. Dar se cunoaşte că în cazul grăsimilor saturate, cum ar fi cele din unturi şi din cărnuri grase (de exemplu, carnea grasă de vită) se pare că aceste grăsimi saturate ar bloca abilitatea corpului de a „scăpa” de colesterolul rău LDL care este cauzator de blocarea arterelor.
Se mai cunoaşte că unele persoane răspund mai repede la o dietă săracă în colesterol faţă de altele, astfel recomandările nutriţionale ar trebui făcute individualizat de către un Dietetician autorizat.
Aşadar când vine vorba de consumul de ouă ar trebui să ţinem cont de istoricul familial, de exemplu dacă ai colesterolul ridicat, în acest caz consumul ar trebui limitat la 3-4 ouă pe săptămână, dar în caz contrar şi anume dacă ai niveluri scăzute de colesterol şi nimeni din familie nu a suferit de boli cardiovasculare atunci această sursă foarte nutritivă cu multe vitamine şi proteine de calitate poate să fie consumată fără nicio problemă într-o dietă echilibrată.
Unele dintre beneficiile pe care ni le-ar putea aduce consumul de ouă la micul dejun ar fi:
- Consumul de ouă la micul dejun pentru cei care urmează o dietă de pierdere din greutate îi va ajuta să piardă mai mult în greutate faţă de cei care vor consuma un mic dejun pe bază de produse de patiserie.
- Oferă un nivel de saţietate mai bun şi ne va determina să consumăm mai puţine alimente de-a lungul zilei respective
- Şi pentru cei care au diabet zaharat de tip 2 s-au observat mai multe beneficii, unele dintre ele ar fi o scădere a nivelului glucozei din sânge, o scădere a rezistenţei la insulină, dar şi o îmbunătăţire a profilului lipidic.