Indiferent dacă vrei să-ți schimbi dieta sau să înveți cum să abordezi o intoleranță alimentară, ai nevoie de o consultație la un medic nutriționist. De multe ori, o abordare științifică și personalizată a dietei poate avea efecte pozitive atât în cazul unor afecțiuni cronice, dar și asupra oamenilor sănătoși.
Rolul unui nutriționist este să ajute pacientul să mențină funcționarea sistemului digestiv în cele mai bune condiții și, implicit a întregului corp. Prin strategia alimentară propusă, nutriționistul prevede ca fiecare pacient să asimileze toți nutrienții de care are nevoie pentru a atinge valorile sănătoase de greutate și nu numai.
Așadar, dacă nu ești convins încă să programezi o consultație la medicul nutriționist, ascultă-ți corpul. S-ar putea să-ți ofere argumentele să o faci.
1. Suspectezi o intoleranță sau o alergie alimentară
Chiar dacă poți identifica alimentele care îți provoacă probleme, nu este suficient să le elimini din dietă. S-ar putea ca acei compuși din respectivele alimente care îți fac rău să se regăsească și în alte clase. Medicul nutriționist te ajută să-ți schimbi și să-ți adaptezi obiceiurile alimentare astfel încât corpul tău să nu fie privat de elementele nutritive de care are nevoie, iar calitatea vieții tale să nu sufere din cauza unor restricții alimentare.
2. Vizitele la toaletă nu sunt regulate
Constipația este un indiciu clar al unei alimentații necorespunzătoare. În plus, provoacă un disconfort major care, în cea mai mare parte dintre cazuri poate fi eliminat prin adoptarea unor obiceiuri alimentare adaptate particularităților fiecărui organism în parte.
3. Nevoia de scădere în greutate
Este, probabil, cel mai frecvent motiv pentru care pacienții ajung la medicul nutriționist. Dacă ți se pare că ai încercat toate dietele dar rezultatele obținute lasă de dorit, ai nevoie de o strategie nutrițională personalizată care te va ajuta să slăbești sănătos și sustenabil, fără a te supune unor chinuri și privațiuni inutile.
4. Nivel crescut al colesterolului
Un nivel crescut al colesterolului reprezintă un risc major în ceea ce privește incidența afecțiunilor cardiovasculare. De cele mai multe ori, colesterolul se poate „regla” exclusiv din alimentație, iar un medic nutriționist va știi ce alimente să sugereze pentru a se evita, pe cât posibil, tratamentul medicamentos.
5. Mănânci pentru a contracara stări emoționale sau de stres
Un indiciu frecvent sunt episoadele de mâncat excesiv în perioadele de stres sau în momentele cu o încărcătură emoțională majoră. Anxietatea, tristețea sau chiar bucuria pot declanșa mecanismul care duce la acest consum excesiv de alimente. De cele mai multe ori alimentele consumate în aceste episoade sunt cele bogate în grăsimi și zahăr.