Nutricare Clinics

Nutritie Timisoara
  • Despre noi
  • Tarife
  • Servicii Nutritie si Dietetica
    • Pierderea in greutate
    • Bioimpedanta
    • Terapia Nutritionala in Diabetul Zaharat
    • Terapia Nutritionala in Boala Cardiovasculara
    • Nutritia pentru copii
    • Nutritia pentru sportivi
    • Consultanta Nutritionala pentru Companii
  • De ce ai nevoie de noi?
    • CE ESTE o verificare a starii de nutritie ?
    • Consiliere nutrițională in cadrul programului NutriCheck-up
    • Doriti sa slabiti sigur si sanatos?
  • Corporate Health
  • Optimizare metabolica
  • Viziunea
  • Blog
  • Contact

Ce sunt caloriile și de ce trebuie să le monitorizăm cu atenție?

Ce sunt caloriile și de ce trebuie să le monitorizăm cu atenție?

Inevitabil, când vine vorba de un stil de viață sănătos, de cure de slăbire sau de un stil echilibrat de nutriție apar în discuție, ele, caloriile. De obicei, sunt principalul nostru „dușman” căruia trebuie să-i diminuăm din „efective” astfel încât să ajungem la greutatea pe care ne-o dorim Totuși, lucrurile nu stau char așa. Caloriile sunt vitale pentru corpurile noastre. Bineînțeles, ca orice exces și excesul de calorii vine cu efecte negative.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă caloriile putem să le definim ca fiind cantitatea de căldură necesară pentru a crește temperatura unui ml de apă cu un grad Celsius. Astfel, caloriile pe care le asimilăm din mâncare furnizează energie, sub formă de căldură, de care corpul are nevoie pentru a funcționa. Practic, caloriile sunt combustibilul indispensabil de care corpul uman are nevoie. Multe diete se bazează pe diminuarea numărului de calorii pentru a reuși scăderea în greutate.

Alimentele pe care le consumăm se transformă în energia care ne alimentează corpurile. Alimentația sănătoasă furnizează calorii sau energie și nutrienți importanți pentru oase puternice, mușchi puternici și organe interne care funcționează la parametri optimi. Nu toate caloriile sunt benefice. Există „caloriile goale” care provin din alimentele bogate în sare, zahăr și grăsimi. Aceste nu au valoare nutritivă.

Măsurarea conținutului de calorii

Primul sistem de măsurare a numărului de calorii din alimente a fost dezvoltat la începutul secolului XX de către Wilbur Olin Atwater, un chimist american care s-a concentrat pe cercetarea nutriției umane și a metabolismului. Acest sistem reușea să contabilizeze caloriile dintr-un aliment atribuind fiecărui gram de proteină 4 calorii, 9 calorii pentru fiecare gram de grăsime și 4 calorii pentru fiecare gram de glucide. Mai târziu au fost introduse în calcul și fibrele cărora li s-a acordat câte 2 calorii pentru un gram. De asemenea, alcoolului i-au fost atribuite 7 calorii.

Sistemul propune ca determinarea numărului de calorii să nu se măsoare prin arderea alimentului ci prin contabilizarea caloriilor rezultate din elementele sale componente, respectiv proteine, grăsimi, glucide și alcool.

Cu ajutorul metodei Atwater, putem determina foarte ușor numărul caloriilor din alimentele pe care el consumăm. Trebuie doar să citim etichetele produselor pe care le consumăm. Acolo vom regăsi toate informațiile legate de componența alimentului, în funcție de care poate fi calculat aportul caloric. De cele mai multe ori, numărul de calorii este menționat pe etichetă. Atunci, metoda Atwater poate fi folosită ca o verificare a datelor de pe etichetă.

Cum determină caloriile acumularea kilogramelor?

Corpul consumă atâtea calorii câte are nevoie pentru a-și îndeplini funcțiile vitale și activitățile de zi cu zi. În cazul în care asimilează mai multe calorii decât consumă, le pune de-o parte pentru „vremuri grele”, transformându-le în grăsime. O anumită cantitate de grăsime, respectiv rezervă de energie este importantă, dar excesul duce la probleme de sănătate grave.

Astfel, pentru a preveni creșterea stocului de calorii și, implicit a creșterii volumului de grăsime din corp, înțelegerea nevoilor calorice curente este primul pas către adoptarea unei diete și, implicit a unui stil de viață sănătos. Există online o serie de formule și aplicații care pot calcula necesarul de calorii în funcție de funcțiile biologice ale organismului, activitatea fizică și alte variabile. Chiar dacă aceste calculatoare pot oferi o imagine de ansamblu, o discuție cu un dietetician este recomandată pentru stabilirea corectă atât a necesarului de calorii, cât și a modului de asimilare a lor pentru a obține un impact pozitiv cât mai bun asupra organismului.

În principiu, un consum normal de calorii se situează între 1.000 și 2.000 de calorii pe zi, dar fiecare organism este diferit, de aceea determinarea unui consum personalizat este un pas important pentru o dietă sănătoasă indiferent dacă obiectivul este eliminarea kilogramelor în plus, sau orientarea către un stil de viață sănătos.

Tag: calcul calorii, calorii necesare zilnic, metode calcul aport calorii, monitorizare calorii
5 argumente mai puțin popularizate care susțin menținerea unei mase corporale sănătoase
Studiu: o serie de cazuri de cancer au fost determinate de o alimentație necorespunzătoare

Related Posts

  • CE ESTE o verificare a starii de nutritie

    Aceasta este o întâlnire unu-la-unu cu un dietetician sau un specialist în nutriție care îți
    Citeste integral
  • om imun

    Ce putem face pentru a ne pregăti organismul în lupta cu bacteriile, viruşii şi noul Coronavirus?

    În primul rând ar trebui să fim siguri că avem un sistem imunitar bine pus
    Citeste integral
  • Oleaginoasele – Gustarea ideală pentru un corp şi o minte sănătoasă

    Există mai multe motive pentru a găsi fructele oleaginoase pe lista noastră de cumpărături. În
    Citeste integral
  • Citricele – fructele sezonului rece

    Citricele vor fi subiectul articolului din această săptămână. Aceste fructe sunt destul de comune şi
    Citeste integral

Ești gata să începi? Programează o întâlnire

clepsidra

Termeni si Conditii

Politica de confidentialitate

Politica de Cookie-uri

Toate drepturile rezervate Nutricare CLINICS ® 2025

  • Despre noi
  • Tarife
  • Servicii Nutritie si Dietetica
    ▼
    • Pierderea in greutate
    • Bioimpedanta
    • Terapia Nutritionala in Diabetul Zaharat
    • Terapia Nutritionala in Boala Cardiovasculara
    • Nutritia pentru copii
    • Nutritia pentru sportivi
    • Consultanta Nutritionala pentru Companii
  • De ce ai nevoie de noi?
    ▼
    • CE ESTE o verificare a starii de nutritie ?
    • Consiliere nutrițională in cadrul programului NutriCheck-up
    • Doriti sa slabiti sigur si sanatos?
  • Corporate Health
  • Optimizare metabolica
  • Viziunea
  • Blog
  • Contact